Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Anasayfa
Whatsapp
Hesabım

Kelvin ( Renk Sıcaklığı ) Nedir?

IŞIKTA RENK SICAKLIĞI TABLOSU


Renk sıcaklığı, ışığın ortamda yarattığı ışık rengi ambiyansıdır. Renk sıcaklığını, ışık kaynağının verdiği toplam ışık içerisindeki renkli ışınların oranları belirler. Akkor ve halojen lambalarda kırmızı ve sarı baskın olduğu için Kelvin değeri düşmektedir. Yapay ışık kaynaklarında istenilen Kelvin derecesinde renk sıcaklığı üreten ürünler LED’lerde bulunmaktadır.

 

Yeni bir kavram: KELVIN -  Renk Sıcaklığı Tablosu


kelvin renk sıcaklığı tablosu

 

LED ve enerji tasarrufu ampuller kullanılmadan önce ev aydınlatmaları flamanlı lambalar kullanılıyordu. Flamanlı lambalar 2700-3000K aralığında ışık veriyordu. Flamanlı lambalar enerji verimliği düşük olması ve enerji üretimi sırasında açığa çıkmakta olan sera gazını azaltmak sebebiyle birçok ülkede yasaklanmıştır. Daha sonra LED’ler ve enerji tasarruflu ampuller yaygınlaştıkça Kelvin kavramı bilinir olmaya başlamıştır.

Aydınlatma ürünlerinin hangi renk sıcaklığı verdiği genellikle belirtilmektedir. Aydınlatma ürünlerinde 2700-3200K aralığı sıcak renkleri,5000 K gün ışığını,6500K ise soğuk beyaz bir ışığı vermektedir.

Sıcak ışık (2700K-3200K Kelvin) Renk Sıcaklığı

2700-3200 Kelvin aralığı renk sıcaklıkları sıcak ışık denilmektedir. Düşük bir renk sıcaklığı daha sıcak rahatlatıcı ve yumuşak bir ışık üretmektedir. Sıcak ışık bu nedenle evlerde daha uygundur. Evlerde iyi görünüm ve ferah hava vermektedir.

GÜN IŞIĞI (4000K-5000K)  Renk Sıcaklığı

Gün ışığı 4000-5000 Kelvin aralığında bir renk sıcaklığıdır. Gün ışığı enerji verici ve ferah olduğu için ofislerde, çalışma ortamlarında daha çok kullanılmaktadır.

Soğuk ışık (5500K-6500 Kelvin)  Renk Sıcaklığı

Soğuk beyaz ışık 5500-6500 Kelvin aralığında renk sıcaklığıdır. Çalışma alanlarında iş verimliğini arttırabilir. Genellikle ofislerde, mücevher mağazalarında, spor alanlarında kullanılmaktadır.

 

Kelvin (Renk Sıcaklığı) Nedir?

Kelvin bilimsel uygulamalarda oldukça yaygın kullanılır ve K harfi ile gösterilir. Kelvin sıfır noktası olarak mutlak sıfırı (273.15°C) alan sıcaklık ölçü birimidir.

Kelvin-Santigrat derece ilişkisi

Santigrat derecesi sıfır noktasını suyun donma olarak aldığından dolayı; 0 °C=273K eşit olmaktadır.

Yani santigrat derece ile ölçülmüş sıcaklığı Kelvin’e çevirmek için 273 eklememiz gerekmektedir. Aynı zamanda Kelvin ile ölçülmüş bir sıcaklığı santigrat dereceye çevirmek için 273 çıkartmamız gerekmektedir.

 

 


kelvin renk sıcaklığı kelvin değeri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.